11.02.2021 Toplantı Tutanağı
İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi toplantısı, meclis divanının mail ve WhatsApp grubuna gönderdiği davet aracılığıyla ZOOM üzerinden 47 kişinin katılımı ile 11.02.2021 saat 20.00’da yapıldı.
Divan başkanı Dr. Ahmet Etit toplantıyı açarak meclis üyeleri önerileri ile oluşturulan gündem başlıklarını şu şekilde sıraladı:
1- Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerine destek ve dayanışma ve Dr. Seyhmus Gökalp dava süreci ile ilgili yönetim kurulundan bilgi aktarımı,
2- Dr. Kemal Özbek’in Pandemi sürecinde hastaneler ve sağlık kuruluşları için koşulların denetimine yönelik örnek önerileri
3- Dr. Esat Hoşgönül’ün önerisi ile İzmir Tabip Odası üyelerine indirim sağlayabilecek çeşitli sektördeki firmaların sayı ve kapsam açısından geliştirilmesi konusunun görüşülmesi,
4- Dr. Alp Ergör’ün Covid-19 süreci ve sağlık çalışanlarının korunması için çözüm önerileri sunumu,
5- Acil Serviste çalişan hekimlerin sorunları ve çözüm önerilerinin tartışılması,
6- Covid-19 Pandemisi süreci ve aşılama ile ilgili bilgi paylaşımı ve geri bildirimler,
7- Dilek ve öneriler
Toplantı başlangıcında İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ,Dr. Şeyhmus Gökalp’ın tutukluluk ve dava süreci ile ilgili bilgi verdi. Basın yayın yolu ile konunun sürekli kamuoyu gündeminde tutulması ile 80 günlük sürecin sonunda serbest kalmasının sevindirici olduğunu belirttti.
Boğaziçi Üniversitesi öğrenci eylemlerine destek sürecinden bilgi verirken desteğin devamının önemine dikkat çekti.
Dr. Habibe Güneş öğrenci eylemlerindeki gözaltı süreçleri ile ilgili bilgi paylaşımında bulunurken genel olarak gözaltı giriş muayenelerinin İstanbul protokolüne uygun gerçekleştirildiğini fakat özellikle çıkış muayenelerinde gerek fiziksel koşulların uygunluğu gerekse muayene özen ve gerekleri konusunda çok eksiklikler gözlemlendiğini kaydetti.
Dr. Türkcan Baykal bu konuya meslektaşlarımızın bilgi ve sayısal eksikliği bulunduğunu, daha sistematik organizasyonlara ihtiyaç olduğunu, genel olarak adli raporlar konusunda eğitimlerin yapılması gerekliliğini, belki kurulacak gönüllü ekiplerle gözaltı muayenesi yapmak durumunda olan hekimlere destek olunabileceğini belirterek katkıda bulundu.
Gündeme devam edildi. Dr. Kemal Özbek Salgın hastalık durumu ile daha da önemli hale gelen sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve fiziksel şartlarının yeterliliği ve uygunluğu konusunda çalışma yapılması ve denetlenmesinin öneminden bahsetti.Bu konuda başka sektörlerin TSE ile olan işbirliğinin örnek alınabileceği ve benzer bir çalışma yapılabileceğini belirtti. Sağlık çalışanlarının özellikle çalışma ortamı, işe giriş çıkış süre, saat ve yerleri, yemek ve dinlenme vb. konularda bilimsel ve iş güvenliğine uygun standartların oluşturulması ve bunun denetlenmesinin önemini hatırlattı. Kalite ve akreditasyon belgelerine benzer şekilde belgelendirilmesinin de ayrıca yararlı olacağını söyledi.
Konunun devamlılığı açısından sonrasında Dr. Alp Ergör söz aldı ve sağlık kuruluşlarının çok tehlikeli iş sınıfında yer alması nedeniyle konunun önemine dikkat çekti. Bu konudaki yetersizlik ve eksikliklerden dolayı Pandemi döneminde çok kayıplar yaşandığını, çalışırken yaşamını veya sağlığını kaybetmemenin ayrıca bir insan hakkı olduğunu vurguladı. Ülkemiz yasalarında yer alan hakların yerine getirilmediğini, sağlık kuruluşları için iş sağlığı ve güvenliği kurumlarının oluşturulmadığını belirtti. İş yerlerinde ortam ve çalışanların izlenmesi ve korunması açısından İş sağlığı ekiplerine ihtiyaç olduğunu kaydetti. İzmir’de bununla ilgili ilk örnekleri Ege ve Dokuz Eylül Üniversite hastanelerinin oluşturduğunu hatırlattı.
Dr. Esat Hoşgönül, İzmir tabip odasının bazı sektörlerle olan avantaj anlaşmalarının kapsam ve sayısının artırılması önerisini iletirken bunun üyelik açısından da teşvik edici olabileceğini belirtti. Dr. Lütfi Çamlı üyelik teşviki amacı olmadan mevcut üyelerin hak ve menfaatlerini korumak adına Yönetim Kurulunca değerlendirileceğini söyledi.
Gündeme Dr. Ebru Tombak’ın “Acil’de Hekim Olmak” sunumu ile devam edildi. Acil servis hekimlerinin iş yükü fazlalığının yanında bu yoğunluğun belirsiz, ölçüsüz ve zamansız olmasının sorunları arttırdığını, özellikle Pandemi ile birlikte ayrıca eklenen bir iş yükü ve riski bulunduğunu belirtti. Salgın nedeniyle çalışma şartlarının iyice zorlaşmasının yanında kişisel koruyucu ekipman eksikliği, yetersiz ve düzensiz temini ve tüm bunlara haksız idari yaptırımların ve mobbingin eklendiğini vurguladı. Bu amaçla Acil servislerde çalışan pek çok hekimin sorunlarının Tabip Odalarınca ele alınmasının önemine dikkat çekti.
Dr. Seha Yüksel Acil servislerde çalışan hekimlerin durum ve sorunlarına ilişkin çalışma grubu oluşturulmasını önerdi.
Gündem sonunda Dr. Öcal Taşer ilk aşılama döneminde herhangi bir nedenle aşı olamayıp sıra önceliğini kaybeden sağlık çalışanlarının şu anda aşı olabildiğini hatırlattı. İkinci doz aşılamalarından sonra Covid-19 Antikor düzeyi bakılması açısından oda üyelerine indirim olması için bazı Laboratuvar merkezleri ile anlaşma yapılabileceğini ekledi.
Başka katkı ve görüş isteği olmayınca toplantı saat 22.00’da sonlandırıldı.
İLETİŞİM & ULAŞIM
- Adres: İzmir Tabip Odası 1451 sok. No: 5 Alsancak /İzmir
- Telefon: (232) 463 11 33
- Faks: (232) 421 70 51
- E-Posta: [email protected]