22.11.2022
Katılanlar: Münevver Kaynak Türkmen, Türkan Günay, Behiye Mungan, Ayşe Özdamar, Müge Yetener, Gülden Aykanat, Firdevs Çetin Uysal, Funda Barlık, Şule Topkaya, Özlem Miman, Gizem Keçeci Özgür, Gözde Yeşiltepe, Mübetcel İlhan, Çiğdem Çolak Kalaycı, Zeynep Varol.
Gündemler:
1) Kadınlar Birlikte Güçlü platformunun Mahsa Amini anma etkinliğine katılım
2) İTO KHKS Komisyon Yürütme geri bildirimi
3) TTB KHKS Kol Yürütme gündem ve bilgi paylaşımı
4) İTO’nun komisyon etkinlikleri için belirlediği Çarşamba toplantılarının tarihlerinin belirlenmesi
5) Yeni toplantı takviminin ve gündeminin belirlenmesi
Gündem 1:
İTO KHKS Komisyonu olarak toplantı günümüze denk gelen eyleme kalabalık bir katılım sağlandı. İTO Twitter hesabından eylemin paylaşımı yapıldı.
Gündem 2:
İTO KHKS Komisyon Yürütmesi şimdiye kadar katkı sağladığı iki proje ve CŞÖ-TCE birimi ile ilgili geri bildirimde bulundu. CŞÖ-TCE biriminin İstanbul Tabip Odası’ndan deneyim aktarımına ihtiyaç duyduğu; bazı branşların mutlaka birimde olması gerekliliği konuşuldu. Bu birimin bir an önce duyurulması gerektiği, ilk hekim meclisinde gündemleştirilmesi gerekliliği vurgulandı. İstanbul Tabip Odası KHKS ile yürütme bir toplantı ayarlanması için görüşebilir denildi.
1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesi ile HDP kadın komisyonunun görüşme talebi konusunda yaşanan İTO YK ve komisyon iletişim problemi ile ilgili bir tartışma yapıldı. Komisyon Yürütmenin daha önce ihtiyaç belirttiği üzere, daha sağlıklı ve toplumsal cinsiyet duyarlı iletişim kanallarının gelişirilmesi için İTO YK ile görüşme talep edildi.
Gündem 3:
TTB KHKS Kol Yürütme üyesi olan Münevver K. Türkmen kol yürütmenin gündemini aktardı. Üreme sağlığı ve LGBTİ+ alt çalışma gruplarının oluşturulduğunu; İzmir’den Türkan Günay ve Zeynep Varol’un bu alt çalışma gruplarında yer aldığı bilgisini paylaştı. Kol yürütmenin 2 yılda bir yapılan çalıştay yerine bu yıl örgüt okulu yapılması yönünde karar verdiğini belirtti. Aynı zamanda 2 aylık periyodlarla yine örgütiçi eğitim amaçlı seminer serileri yapılması düşüncesi olduğunu, kadın hekimlik tarihiyle ilgili bir çalışma yapılması planlandığını aktardı. Kol yönergesinin güncellenmesi planlanmış. EŞİK Platformunun bileşeni olarak toplantıların takip edildiği; bölgeler toplantısı yapılacağı ve bu kapsamda Kuşadası ve İzmir toplantılarına katılım gösterebileceğimiz konuşuldu.
Gündem 4:
İTO YK’nın planladığı Çarşamba toplantıları için 16 Kasım (25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü), 1 Mart (8 Mart Dünya Kadınlar Günü) ve 31 Mayıs (Pride haftası) tarihlerinin gündemler dolayısıyla komisyona uygun tarihler olduğuna karar verildi. Etkinliklerin içeriğine zaman içinde karar verilecek.
Gündem 5:
Bir sonraki toplantımızın grup içinde eğitim atölyesi şeklinde yapılması önerildi. Müge Yetener’in 17 Mayıs Derneği ile yaptığı LGBTİ+ ve sağlık konulu broşür çalışmasının grupla paylaşılması; cis hetero olan erkekler dışında toplantıya ilgi duyan hekim arkadaşlarımızın çağrılabileceği bir kapalı grup eğitimi yapılmasına karar verildi.
*Bir sonraki komisyon toplantısı Ekim ayının ikinci haftasında yüzyüze gerçekleştirilecektir. Tam tarih İTO’ya bildirilecektir.