DEÜTF acil servisinde hizmet sunumunun aksamasıyla ortaya çıkan durumun resmi açıklaması “tadilat” olarak ifade edilse de; kurumda, geçmişten bu güne kadar uzanan sorunların etkili olduğu gerçeği yadsınamaz. Türkiye’de bir uzmanlık alanı olarak acil tıp hizmetlerinin ve eğitiminin yapılandırıldığı öncü kurumlardan olduğu hatırlandığında, DEÜTF’de acil tıp hizmetlerinin geldiği nokta üzücü olduğu kadar düşündürücüdür.
Güncel durum hakkında bilgi almak ve görüşmelerde bulunmak üzere yetkililere randevu talebimizi ilettik. Ancak yakın geçmişte bu konuya dikkat çektiğimiz tespitlerimiz ve açıklamalarımız olduğunu hatırlatmak isteriz.
27 Ocak 2024 tarihinde yaptığımız paylaşımda, son bir yıl içerisinde DEÜTF Acil Tıp Anabilim Dalında görevli * öğretim üyelerinin ayrılması (süreç boyu dört istifa bir emeklilik) ve 27 asistan hekimin istifasına dikkat çekmiş ve acil servis hizmetlerindeki sorunlara işaret etmiştik.
Kısa bir süre öncesine dek DEÜ Rektörlük makamı başta olmak üzere görev yapan yönetim kadrosunun bu köklü eğitim kurumuna ne denli zarar verdiği kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Bugün DEÜTF’de yaşanan pek çok sorunun kökeninde bilimsel yaklaşımdan ve akademik teamüllerden uzak bu yönetim anlayışı yatmaktadır.
DEÜTF’de sağlık hizmet sunumu ve eğitim faaliyetlerinde hızlı bir restorasyona gerek vardır.
Bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini, başta Rektörlük makamı olmak üzere yeni yönetimin bu sürecin sorumlularını açığa çıkarmasını ve gereğini yapmasını bekliyoruz.
İzmir’in güney aksındaki en büyük kamu hastanesi acil servisinin hizmet dışı kalması özelleştirme politikalarının, akademik ve bilimsel özerkliğin tahribinin, “giderlerse gitsinler” zihniyetinin sonucudur. İzmir halkının sağlığını tehdit eden bu kaygı verici durumun düzeltilmesi; DEÜTF hastanesi acil servisinin en kısa sürede kesintisiz, nitelikli sağlık hizmeti ve asistan eğitimi verecek şekilde yeniden yapılandırılması gerekmektedir.
Konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu