25.08.2022
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hekimlerin ücretlerinde iyileştirme adı altında bazı düzenlemeler yapılmış, bu düzenlemelere paralel olarak aile hekimlerinin çalışma ve ücret koşullarında iyileştirme yapılacağı Sağlık Bakanı tarafından açıklanmıştı.
Kamuoyunda beklenti ve algı yaratmak konusunda mahir olan Sağlık Bakanı’nın açıklamalarına şüphe ve kaygı ile yaklaşmaya devam edeceğimizi vurgulamıştık.
Nitekim yanılmadık.
25.08.2022 tarihli Resmi Gazete’de, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelik yayınlandı.
Aile hekimlerinin çalışma koşullarında ve koruyucu sağlık hizmetlerinde iyileştirme beklentisi varken, aile hekimleri için, DESTEK ÖDEMESİ ve TEŞVİK ÖDEMESİ adı altında iki ayrı ödeme kalemi daha yürürlüğe girmiştir.
Aile hekimlerin 4 ayrı kalemden oluşan ücret hesaplama yöntemine 2 ayrı kalem daha eklenmiştir. Aile hekimleri ay sonunda ne kadar ücret alacağını bilemezken yeni ödeme kalemleri ile bu hesaplama kriterleri yine değişmiştir.
Destek Ödemesi
Yönetmelik değişikliği ile DESTEK ÖDEMESİ adı altında bir ödeme kalemi oluşturulmuş ve bu ödeme, aile hekiminin ihtar puanı cezası almamış olması şartına bağlanmıştır. Herhangi bir ihtar puanı almayan aile hekimine tavan ücretin %42’si oranında her ay ödeme yapılacaktır.
1-10 ihtar puanı cezası alanlara 1 ay; 11-20 ihtar puanı cezası alanlara 2 ay; daha fazla ihtar puanı cezası alanlara 3 ay süre ile bu ödeme yapılmayacaktır.
Teşvik Ödemesi
Yönetmelik değişikliği ile getirilen bir diğer ödeme kalemi ise, TEŞVİK ÖDEMESİdir. Bu ödeme kalemi ile, aile hekimlerine, günlük yaptıkları poliklinik sayısına göre değişen oranlarda ödeme yapılacaktır.
Günlük muayenesi sayısı;
41-50 arasında, tavan ücretin %10’u
51-60 arasında, tavan ücretin %21’i
61-75 arasında, tavan ücretin %31’i
76 ve üzerinde ise, tavan ücretin %42’u oranında ödeme yapılacaktır.
Aile Sağlığı Çalışanları İçin Destek Ödemesi Ve Teşvik Ödemesi
Destek ödemesi ve teşvik ödemesi aile sağlığı çalışanları için de getirilmiş, aile hekimlerine oranla çok düşük seviyede ödeme miktarları belirlenmiştir.
DEĞERLENDİRMELERİMİZ
1-) Destek ödemesi adı altında getirilen düzenleme ile aile hekimlerinin ücretlerinde kısmi iyileştirme yapılmıştır. Düzenleme bu yönüyle olumlu gibi görünmekle birlikte bu ödemenin ihtar puanı cezası alınmamış olması koşuluna bağlanması düşündürücü ve kaygı vericidir. Aile hekimliği ceza yönetmeliği olarak adlandırdığımız yönetmelik ile aile hekimlerine ihtar puanı cezası verilmesinin kolaylaştırıldığı dikkate alındığında, bu ödeme kalemlerinin aile hekimlerini baskı altına almak ve eylemsizleştirmek için bir araç olarak kullanılacağı açıktır.
2-) Teşvik ödemesi adı altında yapılacak ödemenin, aile hekimlerinin günlük poliklinik sayısı koşuluna bağlanması aile hekimliği sisteminin özüne ve ruhuna aykırıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerini öncelemesi gereken aile hekimliği sisteminde, hekimlerin ücretlerin, günlük muayene sayısına endekslenmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinden vazgeçilmesi sonucunu doğurur.
Bu ödeme kalemi, Sağlık Bakanı tarafından açıklanan “sağlıkta performans uygulamasının kaldırıldığı” yönündeki açıklamaları da çürütmektedir. Bu ödeme kalemi, gerçek bir performans uygulamasıdır.
3-) Ödeme kalemleri ile ilgili çekincelerimiz saklı kalmak kaydı ile vurgulamak gerekir ki, ekibin vazgeçilmez parçası olan aile sağlığı çalışanları için belirlenen destek ve teşvik ödemesi oranları ise çok düşüktür. Bu uygulamanın, ekip ruhuna zarar vereceği açıktır.
Özetle; Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, aile hekimlerinin hiçbir talebini karşılamamış, hiçbir sorununu çözmemiştir.
Aile hekimlerinin;
• yoksulluk sınırı altında çalışmadığı,
• ek ödeme değil, emekliliğine yansıyan tek ödeme aldığı,
• baskı-tehdit ve cezalarla yönetilmediği,
• güvenli ortamlarda, kamu binalarında, yeterli çalışan ile koruyucu sağlık hizmetlerini öncelediği,
kamusal bir sağlık hizmeti talebimiz ve mücadelemiz devam edecektir.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu